Spara Pengar

Konsten att spara pengar brukar myntas med begreppet att det är inte de stora inkomsterna utan de små utgifterna och till stor del är det sant att det är oftast lättare att minska sina utgifter än vad det är att skaffa sig större inkomster. Det är vad man kallar smart sparande. Att spara pengar smart är i grunden att du fokuserar på att ta den väg som du tror kan ge störst resultat, med minska påverkan och snabbast åtgärd.

Köp inte onödiga saker

Många som märker att deras pengar snabbt går åt brukar ha en tydlig tendens till att småhandla, pengarna försvinner i hål som man inte riktigt har koll på. Köper man en ny tröja för 600-700 eller en ny TV märker man ganska snabbt hur mycket pengar det rör sig om medans köper man en kaffe varje morgon på väg till jobbet kan man med lätthet komma upp i 1000kr i månaden, även om 35-50kr om dagen kanske inte kändes speciellt.

Lista din inköp i totalsumma och kategori

Att börja samla sina inköp under en månad och kategorisera dessa i t.ex. excel eller något annat program där du sedan kan sammanfatta din månads inköp av mat, lån, bostad, kläder, transport osv är ett utmärkt sätt att få en överblick. Alla har vi sett något program av lyxfällan men det fungerar oavsett om ens ekonomi fungerar att se var det helt enkelt försvinner pengar som man av olika anledningar inte tänker på.

Lycka till med din ekonomi och fortsätt läsa våra spartips i bloggen.